Pages

Wednesday, 29 February 2012

Puisi Yang Meruntun Hati

25 Fakta Lynas Yang Perlu Kita Tahu! Sebarkan

Fakta mengenai Lynas

1) Projek Lynas merupakan satu kejayaan besar kerajaan dalam mendapatkan pelaburan dari luar negara dalam jumlah yang besar malah ianya dipersetujui serta diakui oleh pemimpin DAP Leong Ngah Ngah yang mana turut disiarkan dalam tabloid cina.


2) Dr. Che Rusli Ahli Parlimen PAS Hulu Langat yang mana merupakan pakar radioaktif juga mengatakan bahawa projek ini tidak berbahaya dan mengikut piawaian antarabangsa. 

3) Loji Lynas yang dalam pembinaan di Gebeng dipasang dengan sensor radiasi dan peralatan terkini dalam mengendali pencemaran.

4) 12 kolam simpanan sementara yang dilapisi dengan plastik padat berdentisiti tinggi turut dibina dan diletakkan di dalam tanah akan dilapisi dengan tanah liat bagi membolehkan tempat simpanan tersebut kedap air yang mampu menahan tahap radioaktif sehingga ia dikeluarkan.

5) China menghasilkan 97% daripada bekalan dunia manakala Jepun merupakan pengimport terbesar Rare Earth. Ketika kedua negara ini mengalami perbalahan diplomatik China menggunakan logam berharga ini sebagai senjata untuk memaksa Jepun tunduk serta berdamai dengan mereka.

6) Dalam teknologi menghasilkan telefon pintar dan kereta hibrid produk Rare Earth merupakan sumber utama bagi Jepun. Kerana mereka bergantung sepenuhnya kepada Rare Earth.

7) Rare Earth mengandungi tahap radioaktif yang paling rendah. 

8) Lynas enggan meneruskan pelaburan mereka di China berikutan sekatan ke atas semua produk akhir. Manakala cukai import dan eksport untuk Rare Earth dikenakan sebanyak 25% selain sekatan juga turut dikenakan. Ini membuatkan harga bahan berkenaan berganda-ganda. 

9) Sebelum komited untuk menempatkan pelaburan mereka di Malaysia Lynas telah pun menerima kelulusan untuk membina kilang Rare Earth mereka di Australia malah China juga turut memberi kelulusan yang sama. Walaupun ada kes di Boutou di mana tahap radiasi dilaporkan mencemari sumber air utama penduduk setempat. 

10) Malaysia dipilih kerana lokasi strategik dengan pasaran, mempunyai akses kepada bahan kimia yang berkualiti tinggi, peralatan dan juga kemahiran teknikal yang miliki Malaysia diperakui oleh pihak Lynas.

11) Lokasi Pelabuhan Kuantan juga dilihat lebih strategik untuk aktiviti pemerdagangan, China tidak dipilih kerana lokasinya yang jauh dan tinggi jumlah cukai importnya manakala Australia lokasinya dilihat tidak strategik dari segi geografi.

12) Tempoh pengecualian cukai selama 12 tahun yang diberikan kerajaan adalah kerana status Lynas sebagai perintis Amoco dan WR Grace selain itu Lynas akan mempromosikan pelbagai produk industri pendokong di Malaysia yang merangkumi perabut, kimia baja dan lain-lain. Secara tidak langsung ianya memberi manfaat yang besar kepada industri peruncitan F&B di Malaysia.

13) Lynas juga telah bersepakat dengan lain syarikat untuk menukar produk sampah kepada konkrit. Tahap torium yang boleh diubah menjadi produk sampingan yang tidak berbahaya seperti agregat semen yang digunakan dalam pembangunan jalan.

14) Pembangkang yang diwakili Fuziah Salleh cuba untuk menghentikan Lynas dengan tujuan untuk menghilangkan keyakinan serta kepercayaan negara luar kepada negara dan bangsa Malaysia dengan ini Malaysia dilihat tidak mampu membuat keputusan walaupun ianya berdasarkan standard antarabangsa dan undang-undang.

15) Rang Persetujuan Perlesenan Lynas adalah dari Agensi Pusat di bawah MOSTI dan Perkhidmatan Industri dan Tenaga Atom Licensing Board (AELB) dan dipantau penuh oleh Agensi Tenaga Atom Sedunia (IAEA).

16) Kelulusan lesen kepada Lynas tiada kaitan dan kena mengena dengan Kerajaan Negeri Pahang.

17) Panel bebas daripada (IAEA) turut dilantik oleh kerajaan pusat berikutan timbul kebimbangan terhadap aspek keselamatan projek berkenaan. Seramai 10 orang pakar yang diakui arif dalam ilmu masing-masing dilantik menanggotai panel berkenaan yang dipimpin oleh Dr. Tero Varjoranta dari Finland di mana beliau merupakan Pengarah Bahagian Bahan Bakar Nuklear dan Teknologi Limbah IAEA.

18) Pakar-pakar iaitu Jan Van Der (Belanda), Dr. Leo M. Lowe (Kanada), Prof. Dr. Balagopala Pillai (India), Dr. Dennis Wymer (Inggeris), Scawela Ulric Hanna Kajander (Findland), Dr. Horts Monken Fernandes (Brazil) dan Hiroko Raticliffe yang bertindak sebagai pembantu pentadbiran.

19) Semua ahli panel yang dilantik ini mempunyai kepakaran khusus dalam perlindungan sinaran, penilaian keselamatan, pengurusan sisa, pengangkutan dan tindakan pembaikkan.

20) Misi pasukan ini adalah untuk mengkaji semula tahap pematuhan terhadap Piawaian Keselamatan Antrabangsa. Terutama berkaitan dengan tahap keselamatan radiasi.

21) Tahukah kita bahawa Indonesia, Vietnam dan Bangladesh yang merupakan negara lebih miskin dari Malaysia telah pun merancang untuk memulakan projek ini dimana mereka bakal mengendalikan loji nuklear sendiri menjelang 2020.

22) Bahan mentah yang digunakan oleh Asian Rare Earth di Bukit Merah ialah bahan 'Tin Mining Tailings' yang mana mana ianya berbeza dengan yang digunakan oleh Lynas. Di mana 'Tin Mining Tailings' ianya 50 kali lebih tinggi tahap radiasinya.

24) Rata-rata pekerja Lynas akan menerima 2 millisivert /setahun tahap radiasi dibandingkan dengan mereka yang merokok sekotak rokok sehari dimana ianya menerima 150 millisivert/setahun tahap radiasi.

25) Para pekerja di loji ini hanya menerima 10% radiasi tambahan sebagaimana diterima dalam kehidupan harian para juru x-ray perubatan dan pergigian.

Berdasarkan penerangan ringkas ini, maka wajarlah kita mempercayai bahawa individu dari kalangan kita tahap radiasinya lebih tinggi berbanding loji yang bakal dibina di Gebeng. Malah kawasan persekitaran ofis Fuziah Salleh juga saya difahamkan mengandungi tahap radiasi yang tinggi.

Dua orang dari pihak pembangkang yang mana seorangnya merupakan pakar radioaktif menyatakan projek Lynas adalah selamat. Siapa Fauziah Salleh untuk kita dengar cakap dia? Pakar atom? Pakar bom? Pakar nuklear? atau pun pakar memburukkan kerajaan?


Tuesday, 28 February 2012

PANASSSSSSS!!!! Malaysia Bakal Bina Loji Nuklear Terbesar Di Dunia

Malaysia Bakal Jadi Kuasa Nuklear?Sudahkah anda bersedia? Bakal adakah lagi demonstrasi 
skala besar-besaran? Kehkehkeh...

Ikuti pendedahan eksklusif ni di SINI

PANASSS!!!! Media Pembangkang Menipu. LMP Dikantoikan!

Perbezaan dua keping gambar. Yang atas diedit menggunakan
teknik crop picture. Yang bawah imej sebenar.

Kata Abu Islam Al-Fadhil Ustaz Fathul Bari, kebenaran tidak terletak pada berapa ramai penyokongmu atau pada majoriti yang kamu milik, tetapi sejauh mana kamu berpegang pada kebenaran.

Perhimpunan Hijau 2.0 yang diuar-uarkan sebelum ini telah selesai. Notis 24 jam juga telah dikeluarkan kepada kerajaan supaya menghentikan projek Lynas. Jika enggan, Hijau 3.0 pada skala yang lebih besar akan menyusul.

Mantap gila kan pembangkang di Malaysia. Boleh bagi notis 24 jam kepada kerajaan. Tapi SB percaya, kerajaan tak akan goyah sama sekali. Bagi SB, tak perlu dilayan kerenah antiestablishment begini.

Bagi yang mengikuti perkembangan Lynas ini, pasti akan menolak sikap keterlaluan pihak pembangkang kita. Seperti sikap mereka yang seronok berdemonstrasi, kaedah yang sama  digunakan dalam isu ini.

SB yakin sebahagian besar adalah orang muda dan golongan mahasiswa sendiri. Selebihnya ialah penyokong-penyokong tegar pembangkang. Puak ni kalau pemimpin minta berhimpun bila-bila masa sahaja akan turun, tak kiralah apa isu sekali pun.

Persoalannya, adakah pimpinan pembangkang telah berlaku adil dalam memberikan kesedaran tentang bahaya kilang ini? Bagaimana agaknya kualiti penyampaian sewaktu perhimpunan itu? Adakah semua peserta mendapat gambaran yang jelas?

Sekali pandang, kaedah yang digunakan ini jelas bertentangan dengan prinsip Islam iaitu tarbiyah yang membentuk jemaah. Kaedah yang digunakan mereka ialah bentuk jemaah kemudian baru tarbiyah. Ada perbezaan yang jelas dalam kaedah-kaedah ini, iaitu kualiti tarbiyah yang dilakukan. Tarbiyah dalam konteks Lynas ialah memberikan maklumat yang adil dan tepat.

SB amat berharap seluruh anggota masyarakat terutamanya golongan mahasiswa dapat menggunakan kebijaksanaan dalam menangani isu Lynas ini. Lynas bukan untuk dipolitikkan. Ia 100% tentang akademik, bukan politik.


Sunday, 26 February 2012

ASPIRASI UKM CALLING FOR FREEDOM!

Konflik dan Krisis Dalam Pro-Mahasiswa Menjelang PRK 2012 Siri 2

Seperti yang SB janjikan, siri susulan pendedahan tentang Pro-Mahasiswa akan SB teruskan. Ini perjuangan ikhlas SB sebagai pihak yang tahu kebenaran. Ingat, menyembunyikan kebenaran adalah satu dosar besar.

Pro-Mahasiswa atau Pro-M ini ibarat kedai kosmetik yang nampak indah luaran tapi para pekerjanya tidaklah secantik mana. Pro-M sering melaung-laungkan idea-idea yang hebat dan begitu idealistik, tetapi pada diri penggerak mereka sendiri adakah solid sempurna?

Belum tentu.

Dalam siri ini, SB nak berkongsi dulu tentang figure-figure penting dalam Pro-M yang selalu ditampilkan sebagai pejuang di barisan hadapan dan diangkat sebagai ikon oleh pengikut-pengikut mereka. Selain Adam Adli dan Safwan Anang, ada beberapa lagi nama yang cukup signifikan seperti Shazni Munir, Khalid Ismath dan Syukri Razak.

Apa persamaan mereka? Semuanya Melayu. Melayu yang buta kayu. Melayu yang begitu hasad, cemburu dan sakit hati dengan bangsanya sendiri tapi beriya-iya membantu musuh-musuh Islam untuk berkuasa.

Insya-Allah, dalam siri akan datang SB akan kongsidedahkan pula mengenai tangan-tangan ghaib yang dah tak ghaib lagi dalam kumpulan Pro-M ini. Benarkah Pro-M sekarang bergolak dari dalam? Benarkah berlaku pertindihan arahan dan metod perjuangan sesama penggeraknya walaupun berkongsi matlamat yang sama?

Perkongsian info berikut datang daripada sahabat-sahabat SB yang turut ikhlas berjuang seperti SB.

Kenali individu-individu barisan depan Pro-Mahasiswa


1. Ahmad Syukri Ab. Razak, pelajar KUIS (Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor), sebuah IPTA di bawah Kerajaan Negeri Selangor, di mana Anwar telah susun orang-orangnya untuk menjaga pelajar-pelajar di sana.
Syukri Razak begitu penting di sisi Anwar?
Ahmad Syukri dikaderkan dari proses penyusunan ini, dan telah dilantik menjadi Pengerusi SMM.


Belum pernah dalam sejarah gerakan siswa, ketua gerakan siswa dipimpin dari universiti junior seperti KUIS. Selalunya gerakan itu berketuakan pelajar dari salah satu daripada lima universiti ternama dan selalunya UM.

Posisi istimewa di sisi Anwar?
Dalam kes penggantungan bekas Profesor UIA, Dr. Aziz Bari, Syukri Razaklah jaguhnya.
Tapi dia ni dari KUIS, bukan UIA.
Candlelite vigil. Budaya mana ni? Wakil PMI tak bersuarakah?

Namun, kerana sentuhan Anwar, beliau mahu ‘ketua siswa’ datang dari universiti di bawah kawalannya, maka Syukri, pelajar KUIS dipilih jadi Ketua SMM.
Syukri yang dikultuskan oleh ‘Sang Imam Mahdi’ inilah yang mengatur mesyuarat-mesyuarat SMM. Semua arahan mesti datang dari sang kultus. Dari demonstrasi membela Dr. Aziz Bari di UIA hinggalah acara bakar lilin.
2. Adam Adli, pelajar UPSI, berasal dari Kampung Baru Penanga, Pulau Pinang. Adam memang direkrut dari AIC (AnwarIbrahimClub) dan AMK PKR.
Mesranya. Adam Adli senyum simpul.
Senyum boleh ditafsirkan dengan bermacam maksud.


Kononnya dialah ‘hero’ yang mula perasan setaraf dengan ‘Che Guevara’ pejuang revolusi Marxist di Amerika Latin.
Setakat turunkan bendera Perdana Menteri di PWTC dah setaraf dengan Che Guevara.
Memang jauh api dari panggang. Adam Adli sebenarnya seorang penakut, buktinya lari menyorok di belakang kawan, bila Roslan Mokthar mahu tempelengnya.
Perhatikan siapa di belakang? Tian Chua, Shamsul Iskandar
dan Farah Nadia. Siapa mereka?

Ketika ini Adam Adli mengemudi Legasi Mahasiswa Progresif (LMP), salah sebuah entiti  haram di bawah pertubuhan harama SMM itu sendiri. Dia jugak sudah dikenakan hukuman gantung pengajian selama 3 semester kerana tindakan tidak cerdiknya itu. 
3.  Khalid Ismath, pelajar UiTM Shah Alam jurusan Undang-Undang merupakan mahasiswa pro-Syiah.
Khalid Ismath mengakui dia seorang syiah
seperti yg didedahkan oleh Pena Minang.

Menurut sahabat SB, PenaMinang, kemunculan Khalid Ismath sebagai mercu tanda Syiah sudah tunjuk taring di Malaysia.
“Ini kerana SYIAH di Malaysia ini tidak sebulu dengan kerajaan Sunnah di tanah air kita ini. Jadi untuk menampilkan ‘Kesyiah’annya, mungkin sedikit sukar, kerana umat Islam di Malaysia ini masih teguh dengan Manhaj Ahli Sunnah. Maka kaedah untuk menggoyangkan Ahli Sunnah di Malaysia ini adalah dengan bergerak atas manhaj politik. Dengan politik Syiah seperti Khalid Ismath ini lebih mudah mendekati mahasiswa-mahasiswa pro khawarij”, katanya. 
Shazni Munir juga gagal di UM kerana terlalu berpolitik tapi diterima
 masuk ke KUIS. Di KUIS, langkahnya semakin besar.

4. Syazni Munir Mohd Ithnin, pelajar KUIS. Menurut Pena Minang, Syazni asalnya pelajar UM yang terlibat aktif dalam Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya (PMIUM).
Syazni, berasal dari Segamat, Johor. Pernah menjadi Presiden PMIUM, namun kerana keaktifannya, dia gagal menyeimbangkan antara akademik dan kegiatan pelajar menyebabkan dia gagal menamatkan pengajian di universiti tertua itu.
Sekarang melanjutkan pelajaran di KUIS. Asalnya gah..Presiden PMIUM 2009/2010, yang turut dilantik Timbalan Presiden Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (GAMIS) dan Pengerusi SMM yang gah mengarahkan anak buahnya termasuk dari universiti lain, kini terpaksa terima hakikat, gah tak kemana bila pelajaran tidak habis.
Sekarang terpaksa diturunkan pangkat, dari Pengerusi SMM menjadi pengikut kepada Ahmad Syukri di KUIS yang bergerak mengikut telunjuk sang kultus.
Syazni kena terima hakikat, sekarang godfather siswa bukan lagi Dewan Pemuda PAS, sekarang zaman desperado sang kultus yang memerlukan pengikut, hingga terpaksa turun sampai ke akar umbi siswa.
Sang Kultus perlukan proksinya, bukannya ‘budak PAS’, sebab itu sang kultus beri isyarat pilih Ahmad Syukri.
Semasa di UM, pada 18 Julai 2009, Syazni ditahan polis berhubung kes menconteng dan percubaan membakar di dewan Akademi Pengajian Islam (API) Universiti Malaya.
Syazni antara tiga pelajar API yang dikehendaki polis bagi membantu siasatan kejadian conteng dan ‘petrol’ pada 24 Jun 2009 dan telah dituduh di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur yang dibicarakan mulai 7 Disember 2009.
Pintu masuk dewan kuliah utama API diconteng “bini puaka” dan “pembunuh Altantuya” dan menyimbah petrol di permaidani merah yang bakal dilalui oleh isteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk kempen derma ‘Power of 10 Sen: Gaza Dibela’ bagi anak-anak Palestin di kampus itu.
5. Muhammad Safwan Anang @ Talib, Presiden PMIUM sesi 2011/2012 juga merangkap Pengerusi Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik (BEBAS) dan Timbalan Presiden GAMIS.
PMIUM pertubuhan sah di UM, tetapi BEBAS dan GAMIS merupakan pertubuhan haram.
Telah berkahwin bersama pasangan yang juga aktivis PMIUM, Masturah Abu Bakar pada 13 November 2011.
Menurut Angin Perubahan emak Masturah iaitu Mariam bt Abdul Rashid adalah ahli Majlis Bandaraya Shah Alam adalah Naib Ketua Dewan Muslimat PAS Negeri Selangor.
Ketika pilihan raya kampus UM sesi 2011, Safwan bertanggungjawab cipta gimik kononnya, bakal isterinya hilang gagal dikesan dan sekali lagi ketika berdemo di UPSI semalam Safwan sendiri buat gimik, dirinya cedera parah dipukul polis, walhal dia sendiri yang mencederakan diri denganmerempuh pintu kaca (berkunci) Klinik Syifa dengan alasan rakan mereka sakit sesak nafas untuk dapatkan rawatan.
“Mereka dengan ganas memecahkan 3 panel dinding cermin Klinik Shifa. Polis tidak sesekali menggunakan kekerasan masa nak menangkap dan tidak memukul, mereka yang melawan sehingga terjatuh, malah anggota polis juga terjatuh semasa usaha menangkap mereka.
“Kecederaan berdarah yang dialami salah sorang dari mereka bukan kerana kekerasan polis tetapi terluka semasa mereka memecahkan dinding cermin klinik panel”, Dato Dr Junaidy Abu Bakar, Timbalan Naib Canselor, HEP UPSI. Klik di sini
Berdasarkan senario terbaru di UPSI, ada unsur-unsur tidak puas hati kenapa hanya Adam Adli sahaja di’nobat’ jadi hero. Siapa Adam Adli ? Presiden GAMIS ? Presiden SMM ? Semuanya zero…
Anwar berjaya menunjukkan skillnya ‘pecah dan perintah’, akhirnya semuanya berlumba-lumba mahu ‘menjadi hero’ untuk dekat dengannya. Akhirnya Anwar juga yang untung..

Saturday, 25 February 2012

Konflik dan Krisis Kepercayaan dalam Pro-M Menjelang PRK 2012 Siri 1

Bolehkah masalah diselesaikan dengan berbaring di atas jalan?

Bagi yang baru mengikuti blog Suara Baru (SB), ingin SB tegaskan di sini bahawa SB tidak memusuhi Pro-M sebagai sebuah entiti politik, sebaliknya SB menentang metod  yang dibawa oleh kumpulan ini. Sejak dari awal lagi SB kenali kumpulan ini, mereka sering membawa agenda yang tidak konsisten atau selari dengan tindakan yang diambil.

Pro-M umpamanya memperjuangkan agenda memansuhkan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU). Selain itu mereka juga menuntut autonomi diserahkan kepada mahasiswa termasuk dalam memilih dan melantik Naib Canselor Universiti, kebebasan bersuara dan berpolitik di dalam kampus dan beberapa lagi seperti yang terkandung dalam memorandum BEBAS baru-baru ini.

Pada SB, mereka berhak menyuarakan tuntutan-tuntutan sebegitu. Tapi yang menjadi masalahnya ialah apabila mereka menggunakan apa-apa sahaja kaedah yang boleh untuk menyuarakan tuntutan yang dibuat. Hal ini termasuklah berdemonstrasi, mencaci para pemimpin negara bahkan hingga ke tahap memburuk-burukkan universiti sendiri.

Maka kita dapat melihat beberapa tindakan biadab dan tidak intelektual hingga mencetuskan tension dalam kalangan mahasiswa dan masyarakat sendiri seperti yang dilakukan oleh Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) dan Legasi Mahasiswa Progresif (LMP) baru-baru ini.

Ingat lagi watak Adam Adli dalam insiden menurunkan bendera DS Najib di hadapan bangunan PWTC? Ingat lagi watak Safwan Anang dalam episod rempuhan klinik di UPSI hingga beliau tercedera? Adam Adli menerima hukuman setimpal dengan tindakannya apabila digantung 3 semester. Dari segi masa depannya bersama UPSI boleh dikatakan sudah pudar dan peluangnya untuk kembali bergelar graduan pendidikan juga sudah tercemar.

Persoalannya, bukankah dalam Pro-M ada organisasi Islamis iaitu Gabungan Mahasiswa Islam Malaysia (GAMIS) yang dianggotai oleh Persatuan Mahasiswa Islam (PMI) dari seluruh IPTA? Sebagai organisasi berasaskan Islam, sukar sangatkah saf pimpinan GAMIS atau tokoh-tokohnya untuk menasihatkan ‘watak-watak nakal’ tersebut dari berkelakuan liar?

Insya-Allah, SB akan buat pendedahan lanjut dengan bantuan inner-circle informer dari GAMIS dan SMM sendiri. Masalah dan konflik dalaman dalam organisasi Pro-Mahasiswa sebenarnya semakin jelas ibarat bom jangka. Bermula dari level tertinggi hingga ke level bawahan, konflik dan krisisnya semakin ketara. Nantikan.

Insiden Bakar Quran

  Menyentuh hati dan perasaan..mengusik keimanan... Ya ALLAH, jika kami tidak berdaya mengemudi pertahanan syiar agama-Mu, Kau bantulah kami..musnahkanlah musuh-musuh kami ini seperti mana Engkau binasakan musuh-musuh Nabi yang terdahulu...Amin Ya Rabb...

  

Agen SYIAH Dalam PMIUM? Khalid Ismath Mengaku?

Semua ahli PMI tolong jawab benda ni. Ini bukan masalah kecik. Macam mana anda bleh bekerjasama dgn musuh Rasulullah SAW?

Klip imeh untuk paparan lebih jelas.


APA LAGI BUDAK-BUDAK PMIUM DAN PRO-MAHASISWA NAK NAFIKAN LAGI?? DARI DULU AKU CAKAP SI KHALID ISMATH NI SEORANG SYIAH....BAI!!! SYIAH BAI.!!!


KALAU KAFIR TAK ADA HAL BAGI AKU SEBAB MEREKA TU DAH JELAS AQIDAHNYA....YANG SYIAH NI, MENGAKU ISLAM TAPI KAFIRKAN PARA SAHABAT!!!


KALAU IKUT LOGIK, ORANG YANG MAKI MAK BAPAK KITA PUN KITA BOLEH MARAH....BODOH SANGATLAH BILA ADA KELOMPOK MAHASISWA YANG KENGKONON DARI PERSATUAN ATAS NAMA ISLAM NI BOLEH BUAT MUKA SELAMBER BADAK BERSAMA-SAMA DENGAN SYIAH KHALID ISMATH NI...

KORANG NAK BERJUANG APA PUN BERJUANGLAH...TAPI KALAU SAMPAI MENERIMA MASUK DAN MEMBENARKAN SYIAH LAKNATULLAH BERSAMA-SAMA KORANG ATAS NAMA ISLAM, AKU RASA, NAMPAK SANGATLAH KORANG NI KEMARUK NAK KAN KUASA....


BAK KATA KORANG....MAHASISWA JANGAN JADI ROBOT...JADI PESAN AKU, JANGANLAH JADI ROBOT SYIAH ATAU PENAJA ROBOT SYIAH!!!

Kredit kpd Pena Minang

Friday, 24 February 2012

Nafsu Besar Pro-M

Pilihanraya kampus (PRK) diuruskan sendiri oleh mahasiswa? Bunyi macam mudah. Tapi percayalah ia tak semudah yang diusulkan. Ia tak semudah bagi mereka yang bercakap berdegar-degar atau apa yang kepala hotak mereka fikirkan. Ia langsung tak semudah apa yang mereka beritahu pada kita.

Apa yang mereka beritahu? Kononnya mahasiswa berdaya menguruskan pilihanraya kampus sendiri. Dey, lu cakap sama itu dinding nanti itu dinding balas balik sebijik-sebijik apa yang lu cakap!
Paling tak boleh blah bila ada pulak sorang Timbalan Menteri ni bercakap dengan nada yang sama. Alo Dato’ kemonlaa..ini bukan pilihanraya bilik darjah untuk lantik ketua kelas. Ini peringkat tinggi. Dato’ duduk atas diam-diam sebab tempoh Dato’ sudah mau abes. Kalau Dato’ rasa sudah hilang harapan dipilih semula dalam pilihanraya umum akan datang pun, janganlah sampai tikam-tikam belakang pulak!   Suara Baru (SB) tak mahu cakap banyak. Tapi SB nak kawan-kawan faham bahawa ini semua bukan hal kecik dan kita tak ada masa untuk bereksperimentasi dengan hal-hal besar macam ni. Buruk padahnya kalau kita silap langkah.

Berdaya menguruskan sendiri pilihanraya pun sukar untuk kita terjemahkan. Belum ada data emperikal yg boleh kita guna sebagai rujukan. Ketika ini PRK diuruskan oleh HEP yang bertindak sebagai SPR. Soal telus atau tidak sebenarnya sengaja dipolemikkan oleh puak-puak Pro-M ni. Bila kalah baru tak telus. Tapi kalau mereka menang?? Sendiri fikirkan. Lihat video di bawah ni.


Ini rakaman demonstrasi mendesak TNC UM letak jawapan kerana kekal dgn pendirian untuk gunakan sistem e-undi dalam PRK. Bukan main gasak lagi Shazni Munir dan gerombolan mahasewelnya seolah-olah UM tu bapak dia yang punya. Eh, suka-suka hati nak mintak TNC letak jawatan. Kau bagi gaji kat dia ke bai?

Reaksi-reaksi beginilah yang sebenarnya perlu kita pertimbangkan. Kenapa? Kerana kita bimbang jika berlaku keputusan yang tidak diingini oleh mana-mana calon atau kumpulan, mereka akan bertindak di luar batasan. Macam-macam dakyah boleh dicipta. Tak telus, beli undi, rasuah, berat sebelah…semuanya tak mustahil sebab yg uruskan PRK tu pun mahasiswa jugak kan?

Bayangkan kalau idea-idea yang bersifat idealistic begini dibawak ke luar. Bayangkan jika satu hari nanti kumpulan mahasewel begini menuntut pulak supaya SPR dimansuhkan dan kuasa diberikan kpd rakyat untuk uruskan sendiri pilihanraya umum. Benda ni tak mustahil. Ia adalah idea dan idea sentiasa akan dicipta. Manusia-manusia yang berfikir akan terus mengeluarkan idea, tapi perlu ada manusia lain yang counter idea-idea tu supaya mereka tak fikir bahawa mereka sentiasa betul.

Anti Pro-M : Anarkisme Menulari Mahasiswa?


Adakah kita boleh berharap kejadian seumpama ini tidak akan berlaku lagi di tanah air tercinta ini? Di Batu Burok, Terengganu, ia pernah berlaku. Tak mustahil ia akan berlaku lagi, ibarat api kecil yang sedang rakus menjalari setiap inci dan penjuru rumah kita sendiri.

Aspirasi Mahu Bakar Tentera Dajjal Amerika?GILA!!!! MAHASISWA UTHM MAHU GANTI HEP?

Kultusisasi


Angin bertiup kencang dari selatan tanah air membawa berita tentang hasrat Pro-Mahasiswa UTHM yang  mahu menggulingkan HEP universiti  berkenaan.

Satu kempen juga telah dilancarkan – Mahasiswa Ganti HEP – selain propaganda menyeru mahasiswa agar tidak mempercayai HEP.

Semua ini tak lain dan tak bukan adalah strategi kempen mereka menjelang pilihanraya kampus yang dijangkakan akan berlangsung pada bila-bila masa sahaja.

Persoalannya, rasionalkah kempen tersebut dilancarkan? Adakah kumpulan Pro-Mahasiswa UTHM mahu mengambil alih peranan dan tanggungjawab bahagian HEP melalui pilihanraya kampus? Seandainya mereka menang, maka seluruh tenaga kerja HEP bakal dirombak dan digantikan dengan komrad-komrad Pro-M?

Besar sungguh nafsu politik mereka sejak akhir-akhir ini. Bukan saja mahu berkuasa dalam MPP, malah mahu menawan HEP sekaligus.

Adakah mereka cuba menafikan peranan yang dimainkan oleh HEP dalam membantu memudahkan urusan para penuntut di university? Dalam hal kebajikan, aktviti kelab dan persatuan hinggalah kepada penyediaan program-program yang bertujuan meningkatkan sahsiah mahasiswa, semuanya diuruskan oleh HEP universiti.

Justeru logikkah semua urusan tersebut mahu diambil-alih oleh para penuntut khususnya Pro-M sendiri hanya kerana dendam dan rasa tidak puas hati semata-mata?

Jelas sekali kempen tersebut bersifat tin kosong yang bising bila diketuk dari luar kerana isinya tiada. Itulah cerminan pemikiran kumpulan mahasiswa ini. HEP tidak memusuhi mahasiswa sebaliknya menjadi pengurus dan pemudahcara dalam urusan kita di kampus.UNTUK MAHASEWEL BUTA KAYU!!!

Ini statistik Yuran Pengajian bagi seorang pelajar Ijazah Sarjana Muda di IPTA.

Hakikatnya, yang paling banyak merungut bila PTPTN masuk lambat siapa?
Bila tak dapat kerja, siapa yang disalahkan?


Mari kita buat kalkulesen sket wahai siswa-siswi yang bijaksana;

Ambik contoh student law (puak2 Khalid Ismath Syiah)

Kos Keseluruhan bagi sorang student = RM 40, 086.00
Kerajaan BN tanggung = RM 35, 262.00
Pelajar (Khalid Ismath) bayar = RM 4, 824.00

Agak-agak kalau nak pakai duit poket mak ayah dia sendiri, mampu tak?

Keep On Changing Makan Tuan, Sambutan Hambar. Adam Adli Tak Muncul?

Malam tadi berlangsung majlis pelancaran Jentera Pro-Mahasiswa Universiti Malaya. Bertempat di perkarangan Dewan Tuanku Canselor, kumpulan Pro-M UM nampaknya sudah pun memukul paluan gendang perang pilihanraya kampus 2012 lebih awal.
Tak tahulah apa respon daripada kumpulan Penggerak berhubung program tersebut. Berdasarkan maklumat dalaman yang diterima, acara tersebut sudah bertukar menjadi kempen pengenalan calon dan ia jelas sekali telah melanggar peraturan kempen dalam pilihanraya kampus.

Tapi apalah yang nak dihairankan dengan Pro-M ni. Sudah menjadi resam semula jadi mereka melanggar undang-undang. Siapa boleh halang? Mereka kan jaguh di kampus!
Apa yang menariknya, Ketua Jentera Pro-M UM, Saudara Taufiq Abdul telah melancarkan tagline barunya iaitu Keep On Changing sebelum disambut oleh Siti Zubaidah binti Abdul Rahman, calon dari Akademik Pengajian Islam (API) dalam ucapannya.

Keep On Changing? Kalau dulu mereka megah dengan slogan Mahasiswa Agen Perubahan, kini mahu mencuba tagline baru pula. Sejauh mana kumpulan ini berupaya membawa agenda perubahan?
Bagi membuktikan kehebatan mereka itu, Saudara Adi selaku pengerusi majlis dalam slot pengenalan calon menguar-uarkan kejayaan Majlis Perwakilan Mahasiswa (MPM) UM sidang lepas yang berjaya menaikkan ranking UM. Soalnya benarkah kenyataan beliau itu?Berdasarkan ranking universiti seluruh dunia yang terkini bagi suku pertama 2012, UM sebenarnya jauh ditinggalkan oleh empat buah IPTA lain iaitu di tangga ke 788 (5 di Malaysia). Kedudukan pertama masih dikuasai oleh USM (629 dunia), UTM kedua (694 dunia), UKM di tangga ketiga (731 dunia) dan UPM di tangga keempat (771 dunia).

Selain itu, warga penuntut UM turut mempertikaikan sumbangan MPM yang dilihat tidak banyak membawa perubahan terutamanya dalam isu-isu kebajikan. 

Justeru tepatlah tagline yang digagaskan oleh Taufiq itu. Keep On Changing. Teruskan Perubahan, teruskan membuat perubahan. Kita pernah menukar MPM yang dikuasai Penggerak dengan harapan Pro-M dapat membawa impak yang lebih bagus, tapi ia hanya janji-janji manis semata. Jadi teruskanlah perubahan. Kita ubah MPM sekarang demi kebaikan semua pihak.
Keep On Changing!

-Peace For Palestine-

Mahasiswa Bersatu Aspirasi Membantu

Perjuangan Merentasi Sempadan Dari Aspirasi

Tanpa slogan yang canggih-manggih, marilah kita berwasatiyyah menyuarakan rasa hati.

Tanpa perlu aksi berani mati atau berbaring di jalanan, marilah kita berhimpun secara aman

Demi Satu Impian dan Satu Harapan 


Work, Not Talk!

Surat Cinta Tun Dr. Mahathir Khas Untuk Dibaca Semula Oleh Ahli-ahli PMI


 Hampir 20 tahun kita ditipu hidup-hidup oleh PAS terutamanya Tok Guru Nik Aziz yang memfitnah kononnya Tun Dr. Mahathir Mohammad menolak Islam dan Hukum Had atau Hudud. Kononnya Tun telah jatuh kafir, begitu juga dengan orang-orang yang menyokong Tun terutamanya ahli-ahli UMNO. Kata mereka, UMNO itu kafir!

Selama 20 tahun itu jugalah kebenaran disembunyikan. 20 tahun, hakikat dinafikan. Tahukah kita apa hukumnya menyembunyikan kebenaran? Berdosa besar!

PAS sepatutnya bertaubat. Nik Aziz sepatutnya meminta maaf secara terbuka kerana telah memutarbelitkan kenyataan Tun melalui sepucuk surat yang dihantar kpd beliau pada tahun 1994.

Satu soalan kpd Nik Aziz dan orang PAS khususnya, anda takut kpd Tun atau Allah SWT?


PERDANA MENTERI MALAYSIA


YABTuan Haji Nik Abdul Aziz bin Nik Mat
Menteri Besar Kelantan

Y.A.B. Tuan Haji,

PENGUATKUASAAN KANUN JENAYAH SYARIAH II 1993 DI NEGERI KELANTAN Rujukan :
MB(KN)(S)16/6/(26) Bertarikh 8 Jun 1994


Pihak kerajaan pusat sentiasa berpandukan kepada kebijaksanaan (al-Hikmah) yang telah ditunjukkan oleh baginda Rasulullah SAW dan juga para sahabat baginda khususnya al-khulafa ar-Rasyidun dalam melaksanakan ajaran Islam lebih-lebih lagi yang berkaitan dengan hukum-hukum jenayah.

1. Jalan yang diambil oleh Kerajaan Pusat ini adalah juga berpandukan kepada kaedah yang terdapat dalam sistem pemerintahan Islam iaitu “tindakan pemerintahan adalah sentiasa bergantung kapada kepentingan ramai (muslihat umum).” Penguatkuasaan kanun jenayah yang digubal oleh Kerajaan PAS di Kelantan, menurut kajian sehingga setakat ini tidak menampakkan dan tidak menyakinkan pakar-pakar perundangan Islam yang tidak mempunyai sebarang kepentingan politik bahawa ia selari dengan ajaran dan kehendak Islam sebagaimana yang telah diuruskan dengan bijaksana oleh Rasulullah SAW dan para sahabat.

2. Sepertimana yang Amat Berhormat sendiri sedia ketahui, KEADILAN adalah ASAS yang paling utama ditekankan oleh agama Islam apabila melaksanakan sesuatu perkara. Penekanan mengenai dengan keadilan adalah sangat terserlah dalam ajaran Islam lebih daripada penekanan yang terdapat dalam ajaran-ajaran yang lain dalam sejarah agama. Baginda Rasulullah SAW sewaktu mengembangkan agama Islam ialah usaha menghapuskan ketidakadilan yang menjadi sebahagian daripada budaya di zaman itu.

3. Tidak perlu bagi saya menyatakan disini betapa banyaknya terdapat ayat-ayat Al-Quran yang menegaskan tentang pentingnya keadilan dan lebih banyak bagi ayat-ayat yang mencela sebarang jenis kezaliman. Disamping itu al-Quran juga sentiasa menggesa supaya dielak daripada terjadinya huru-hara dan Allah sendiri sangat tidak gemarkan kapada mereka yang menyebabkan huru-hara berlaku. Kita hanya bertindak balas terhadap sikap permusuhan dan serangan yang dilakukan terhadap kita. Di Malaysia, orang bukan Islam bukan sahaja tidak memusuhi kita tetapi mereka memberi kerjasama bahkan membantu kita dalam urusan-urusan yang bersangkutan dengan kegiatan dan amalan ajaran Islam.

4. Khusus mengenai undang-undang jenayah PAS di Kelantan, kajian awal menunjukkan dengan jelas bahawa undang-undang itu yang disediakan menerusi perjuangan sebuah parti politik ternyata bukan sahaja menyebabkan ketidakadilan akan berlaku tetapi, sebaliknya ia akan membawa kezaliman. Kebenaran kenyataan ini adalah berdasarkan kapada keterangan berikut:

(i) Dakwaan bahawa undang-undang ini akan dikuatkuasakan hanya di kalangan orang Islam sahaja dan tidak digunapakai untuk orang bukan Islam akan menyebabkan ketidakadilan dan kezaliman yang ketara berlaku. Memang benar di zaman Nabi Muhammad SAW, orang Yahudi biasa dihukum di bawah undang-undang yang berada di dalam kitab Taurat mereka tetapi kitab Taurat mempunyai hukuman yang tidak berbedza dengan hukum-hukum dalam al Quran. Mereka yang berzina umpamanya, akan dihukum rejam sama seperti hukuman terhadap jenayah yang sama bagi orang Islam. Justru itu tidak ada perbedzaan sama ada penjenayah dihukum di bawah undang-undang Islam atau Undang-undang Yahudi di zaman Nabi Muhammad SAW. Tetapi terdapat perbedzaan yang amat ketara di antara hukuman di bawah undang-undang yang ada sekarang dengan hukuman di bawah undang-undang jenayah yang dicadangkan oleh kerajaan PAS di Kelantan. Menghukum orang Islam dengan lebih berat tetapi orang bukan Islam dengan amat ringan untuk jenayah yang sama atau jenayah dilakukan bersama amatlah tidak adil dan merupakan satu kezaliman, sedangkan undang-undang PAS akan menyebabkan ketidakadilan dan kezaliman berlaku, maka undang-undang PAS tidak boleh diterima sebagai undang-undang Islam atau secucuk dengan undang-undang Islam ataupun selaras dengan ajaran Islam. Ia sebenarnya tertentangan dengan agama Islam.

(ii) Masaalah kesalahan merogol wanita, berdasarkan kapada undang-undang PAS, jika seseorang wanita yang belum kahwin melahirkan anak maka ini adalah bukti ia telah berzina dan akan dihukum mengikut undang-undang PAS, sedangkan apa yang sebenarnya berlaku ialah wanita itu adalah mangsa rogol. Mengikut undang-undang PAS jika ia menuduh perogolnya, tuduhan hanya boleh diterima sah jika terdapat empat orang saksi (yang terdiri daripada orang-orang yang baik, yang tidak melakukan dosa besar) yang menyatakan bahawa telah melihat dengan terang dan jelas bahawa yang dituduh telah merogol wanita berkenaan. Seperti kita ketahui, melainkan dalam keadaan perang seperti di Bosnia diwaktu mana orang Serb merogol beramai-ramai wanita Bosnia, tidak mungkin jenayah merogol dilakukan di hadapan saksi-saksi yang terdiri daripada orang-orang yang baik. Jika saksi ini melihat dan mereka tidak menolong wanita berkenaan, mereka boleh dianggap sebagai bersubahat seperti penjenayah-penjenayah Serb bersubahat dengan perogol daripada kaum mereka. Jika ada pun saksi, dan mereka tidak membuat apa-apa untuk menolong mereka tidak boleh dianggap sebagai terdiri daripada orang yang baik, tetapi disebaliknya dianggap sudah bersubahat. Dengan itu tuduhan mangsa rogol akan ditolak dan perogol akan terlepas. Keadaan di mana mangsa rogol dihukum salah kerana melahirkan anak di luar nikah dan perogol dilepaskan sebagai tidak bersalah kerana tidak ada saksi adalah sama sekali tidak boleh diterima oleh sesiapa pun sebagai sesuatu yang adil, bahkan ia adalah satu kezaliman yang dahsyat.

5. Hukum Hudud Islam bertujuan untuk memberi keadilan kapada semua pihak. Ia bukanlah bertujuan untuk melakukan kezaliman. Undang-undang PAS jelas menunjukkan ketidakadilan dan kezaliman yang ketara akan berlaku. Justeru itu undang-undang yang disediakan oleh PAS bukanlah undang-undang yang menepati ajaran Islam. Ia hanyalah undang-undang ciptaan PAS yang bertentangan dengan penekanan oleh agama Islam yang menuntut supaya menghukum secara adil dan menolok sebarang kezaliman. Kerajaan Pusat akan sentiasa berpandu dan menerima ajaran-ajaran dan amalan Islam dari semua aspek tanpa diheret oleh kehendak organasasi politik yang mempunyai kepentingan yang lain daripada Islam dan kepentingannya .

6. Jika undang-undang PAS yang jelas mengandungi unsur-unsur ketidakadilan dikuatkuasakan dinegara ini, dan jika ia dikatakan itulah Hukum Hudud Islam maka umat Islam dan juga anggota masyarakat bukan Islam akan hilang kepercayaan Islam membawa keadilan untuk penganutnya. Ia juga memberi gambaran yang buruk terhadap agama yang suci ini dan menjejaskan imej orang-orang Islam di kalangan penganut agama-agama yang lain. Ia tetap akan menyebabkan penganut agama lain menjauhkan diri daripada agama Islam dan menyebabkan orang yang berminat memeluk Islam menolaknya.

7. Kerajaan Pusat tidak berhajat untuk bersubahat dengan PAS bagi melaksanakan ketidakadilan semata-mata untuk kepentingan politik dan sokongan oleh orang yang telah diabui matanya. Kerajaan Malaysia yang sentiasa dan terus mempertahankan ajaran dan nilai-nilai Islam tidak dapat membenarkan Kerajaan Pas menjalankan sesuatu yang bercangah dengan prinsip keadilan dalam Islam, maka Kerajaan Pusat akan mengambil tindakan yang sewajarnya terhadap Kerajaan PAS demi menjaga maruah dan ketinggian martabat Islam dan penganut-penganutnya.


DR. MAHATHIR BIN MOHAMAD
15 Julai 1994
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Label

1+1 13 Mei 13 Mei 1969 1Malaysia 1Malaysia Brothers 1MDB 20 April 2013 206 A.Samad Said A380 Abdullah Ahmad Badawi ABIM Adam Adli AES Ahmad Awang AIC Aidlifitri Aiman Taslim Air Asia Airbus Akademik Akademik Pengajian Islam Akhlak Akidah Akmal Kamaruddin Akram Ikrami Akta 174 Akta Berhimpun Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) AkuJanji Al-Jazeera Alam Bina Ali Hamsa Alif Alvin Aman Aman Kampus Ambiga. A. Samad Said AMK Ammar Atan Amrin Buang Anak Anak Muda Sayang Negara Anarkisme Angkuh Annual Camping Annuar Musa Antarabangsa Anti ANWAR Anwar Ibrahim Anwarinas APCET Arab Saudi Asam Pedas Asmara Aspirasi Astronomi ATM AUKU Automotif Awam Azan Safar Azhar Idrus Azizan Razak AZLAN AZLAN LAZIM Azmin Ali Aznil Hisham Ba Babi Babi DAP Balik Pulau Bangkit Banglo Banjir BAPAK Bar Council Barat Barisan Nasional Barisan Nasional Selangor Barrack Obama BAWANI BB1M Belia Bentara Guru Benz Ali Berani Bernama BERNAS 2012 BERSIH BERSIH 2.0 BERSIH 3.O BERSIH KAMPUS Better Nation Biadap Biasiswa Biseksual Bisnes Black 505 Black Ops Blogger Blogger Kapak BN Boikot Boikot CINA DAP Bola Sepak Borneo BR1M Bukhairy Suffian Bukit Aman Bukit Gelugor Buku Jingga BUNGA RAYA Buzze Azam Calon Cap Ayam Cauvanis Chan Kon Yeow Changing Chauvanits Che Tom Yahya Chegu Bard China Doll Cikgu Cina CN AL-AFGHANI COMANGO Cukai Jalan Cybertroopers DADAH Dajjal Dakwah Dana DAP Dataran Merdeka Dato' Aidit Ghazali Datuk Fauzi Shaari Datuk Seri Mohd Bakri bin Mohd Zinin DATUK T DBKL Debat DEMA Democratic Islam Party DEMOKRASI Demonstrasi Demontsrasi Dewan Muslimah Pas Pusat Dewan Pemuda PAS Dewan Ulamak PAS Pusat DIP Diplomatik Dokumen Domestik Dong Zong DPPP Dr. Mazlan Ismail Dr. MiM Dr. Muhaimin Sulam Dr. Nasir Zakaria Dr.MAZA DRB HICOM DUN Kelantan Dyana Sofya DYMM YDPA Dzukifly Ahmad e-Undi EDIKOUP EKONOMI Enlighment ESKAY Ezam Mohd Nor Faekah Hussin Fahmi Reza Fahmi Zainol Fakta FAM Fasakh Fathul Bari Fatwa FELDA Filem Filiphina Filsuf Fitnah Fitnah PAS Flashmob Freedom Freemason Gaji Minimum GAMIS Ganas GASAK Gay Gelang Patah Gene Sharp George Soros Gerakan Harapan Baru Gerila GHB Global GM UKM GM13 GMI Google GRADUAN Guru Hakim Hakka Harakah Harga Hari Belia Negara Hariz Zuan Harun Taib HARUN YAHYA. PKR Harussani Zakari Harussani Zakaria Hasan Ali Hasan Basri Haziq Abd Aziz Haziq Abdullah HBN 2012 HINDRAF Hindu Hippie Hippies Hishamuddin Rais Hishamuddin Tun Hussein Onn Hisyamuddin Rais Hj. Hadi Awang Hollywood Homoseksual Hudud Hukum Barat Hukum Hudud Hunger Strikes Husam Musa Hutang Hutang Negara Ibu ICJ Idris Jusoh IKD Iklan Illuminati ILMU Imam Imam Muda Iman IMF Implikasi Indian Indonesia Inter-faith Marriage IPG IPTA IPTS IRI Irshad Manji Islam Islam Tanwiri Islamiah Ismail Mina Israel Istana Negara Jabatan Audit Negara Jabatan Peguam Negara Jalur Gemilang Jambatan Kedua JASA JATI Jenayah Jiddan Jingaa 13 Jiyyad Johan Jaafar Johan Raja Lawak Johor JPA JPM JPP UiTM k-POP Kaabah Kad Diskaun Kafirkah Aku Kahwin Campur Kak Wan Kalimah Allah Kamarul Bahrin KAMI Kapak Karikatur KARISMA Karpal Singh Kartun Karya KAS Katolik KDN Kebajikan Kebebasan Bersuara Kelab Penyokong Bn IPTA Kelab Penyokong Mahasiswa Kelab Sosialis UiTM Kelantan Kementeria Pengajian Tinggi Kementerian Pelajaran Malaysia Kempen PRU 13 Kepala Babi Kereta Keris KERJAYA KESATUAN Kesatuan Mahasiswa Malaysia Kesesakan Ketum Khairy Jamaluddin Khaled Nordin Khalid Ibrahim Khalid Ismath Khalid Jaafar Khalid Samad Khir Toyo Kiamat Kiasu KIMAK Kiram III KL GENGSTER 2 Komando Malaysia KOMAS Komrad Haizal KOMTAR Komunisme Konflik Konspirasi Kota Damansara KPN KPT Kristianisasi Kronisme KSN Kuantan Kubu Gajah Kuda KUIN KUIS Kultusisme LAHAD DATU Langgar Lapar Lelaki Harapan Dunia Lembaga Pengampunan Lenovo Lesbian LGBT Liberal Liberalisme Lim Chee Wee Lim Guan Eng Lim Guang Eng Lim Kit Siang Limau Mandarin Liqa LIWAT Liwat 2 LMP Logo Merdeka Low Yat Lynas MAFREL MAGAR Mahasewel Mahasiswa Mahasiswa Keadilan Mahasiswa Putra Mahasiswi Mahfuz Omar Majlis Belia Negara Majlis Fatwa Kebangsaan Majlis Mahasiswa Bertindak Majlis Peguam Majlis Syura Ulama PAS Makkah Maktab Malaisi Malaysia Malaysia Bangkit Malaysiakini Maliki Rafiee Mandeep Singh Mangsa MANIFESTO BARISAN NASIONAL MANIFESTO PAKATAN RAKYAT Manipulasi Maria Chin Abdullah Marina Mahathir MAS Maslee Malik Mat Sabu Matawang Mazlan Aliman MBM Media Meja Bulat PTPTN Melaka Melayu Memali Merdeka MESIR MILF Minda Intelek Misha Omar Misuari MMB MNLF Mogok Mohd Sabu Monarki MPKB MPP MT UMNO Muflis Mufti Muhyiddin Yassin Mukhriz Mahathir Mulia Munafik Murtad Musa Hasan Mustapha Ali Musuh Muzabzib N. Selangor Nadir Najib Najib Razak Nasa Nasharuddin Mat Isa Nasruddin Hassan National Debts Nazarudin Zainun NED Negara Islam Nepotisme NGOs Islam NIK ABDUH Nik Aziz Nizar Jamaluddin Noh Omar Noramfaizul Novandri NUJ Nuklear Nur Jazlan Mohamed Nurul Izzah Occupy Ong Jing Cheng Oppo OPPO Smartphone Ops Ops 2020 Ordinan Darurat Overseas P. Kamalanathan PAC Padang Kota Pahang Pak Zad Pakatan Rakyat Palestin Pantai Timur PAPA GOMO Parasit Parti Sosialis Malaysia PAS PAS Fitnah PAS For All PAS Kedah PAS Larut PAS MELAKA PAS Perak PASMA PAU 2013 PDRM Peguam Negara Pekan PEKIDA PELUANG Pemahsyuran Pembangkang Pemimpin Pencerahan Pendidikan Pendidikan Percuma PENGGANAS Pengganas SULU Penggerak Mahasiswa UM Pengundi Hantu Penjawat Awam Penyapu Perak Perang Saudara Percuma Perkara 10 PERKASA Permatang Pauh Perpaduan Melayu Persatuan Mahasiswa Universiti Malaya Persatuan Muka Buku Persepsi Perubahan Perusuh 28 April Petronas Phang Li Koon Piala FA Pilihanraya Pinhorn PKPMI PKR PKR Permatang Pauh PKR Selangor PKRPKR Pluralisme PMI PMI UM PMI USM PMIUM PMN PMO PMUKM Polis Politeknik Politik Pr PR1MA PRK PRKUM2013 PRKUM2014 PRKUPM2014 PRKUUM2014 Pro-M Pro-M UM Prof. Dato' Dr. Rohana Yusof Prof. Sidek Baba Progresif Progresif UM Propaganda Proto-Sejarah PROTON Provokasi PRU 13 PRU-13 PRU13 PSM PTD PTPTN Pulau Pinang Putrajaya Queensbay Mall Quran Radiasi Rafizi Ramli Ragut RAHMAN Rais Yatim Raja Rakyat Ramadhan Rasis Rasuah Raya Red Bean Army Revolusi Ridhuan Tee Abdullah Ringgit Malaysia Riot Rizab Negara RON 97 RON95 Rosmah Mansor RTM S.Ambiga Sabah Safwan Anang SAIFUL BUKHARI Salman Rushdie Saman SAMM SAMSENG Sarawak Report Sejarah Seks Seks Bebas Seksualiti Merdeka Selangor Serikat Mahasiswa SESAT Sewel Sg. Acheh. PAS Shabery Cheek Shah Alam Shahar Abdullah Shamsul Iskandar SHAZNI MUNIR Shukri Razab Shukri Rembau Sidek Baba Sin Chew Sinar Harian Siswa Penggerak Universiti SKMM SMM Solat Solusi Sombong Sosial Sosialis Sosialisme SPF SPM SPR Stadium Kelantan Statistik Strategi Suara Keadilan SUARAM Subsidi Suhardi Hassan Sukan Sulit Sultan Sultan Johor SULTAN OF KELANTAN Sultanate of Sulu Sulu Surat Syahid Zaini Syahredzan Johan Syariat Syed Zainal Syiah Syria Ta Tahun Baru Cina Taib Azzamuden Taksub PAS Tan Sri Khalid Abu Bakar Tanda Putera Tangan Asing Tangan Ghaib Tanggang Moden Tarbiyah Tarif Elektrik Tassawuf Teng Chang Yeow Teroris Tertiari The Nuth Gruph The Red Warriors Thubut Tian Chua TIBAI Tivoli Villa TNB Tokong Tol TOLAK Tony Pua Transeksual Transformasi Mahasiswa UUM Transgender Tuan Ibrahim Tuan Man TUKAR Tun Dr. Mahathir Tun Mahathir Tunku Abdul Aziz Tunnel TURUN Twitter UIAM UiTM Ujrah UKM Ulamak Ultra Ultra Kiasu UM UMNO Umum Undang-undang UNIMAP UNISEL UNISZA Unit Amal PAS Universiti Malaya UPM UPSI Uranium Usahawan Melayu USIM USM Usrah Ustaz Kazim Elias Ustaz Nasharuddin Mat Isa Ustaz Rujhan Utan Kayu Utara UTEM UTHM UTM Utusan Malaysia UUM Vivian Wacana Pembela dan NGO Islam Wan Azizah Wartawan Wasatiyyah Waythamoorthy We Love PM Wifi WPP WSJ Yahudi Yang DiPertuan Agong Yayasan Selangor Youth Yuktes Vijay Yusof al-Qardhawi Zahid Hamidi Zairil Khir Johari Zalim Zamry Abd Kadir Zionis Zuhdi Marzuki Zulkifli Nordin Zunar